Το ταξιδι του Olympus Grand Slam ξεκιναει...

Στις 26 Ιουνίου ο Γιώργος Φώτογλου επιστρέφει στον τόπο έμπνευσης του Olympus Grand Slam για μια αναμέτρηση με τον εαυτό του... Ο Όλυμπος, το βουνό των θεών, δεν παύει και σήμερα να εμπνέει!

Μια κουβέντα του Βαγγέλη Νούλα με τον Γιώργο Φώτογλου.

Επιμέλεια κειμένου: Γιώτα Πολατίδου

 

      Το τρέξιμο εκτός σταδίου (σε άσφαλτο ή σε χώμα) εξ αρχής τον γοήτευσε. Το 2008 γνώρισε έναν νέο αθλητικό κόσμο που κέρδισε το αγωνιστικό ενδιαφέρον του. Τον κόσμο του ορεινού τρεξίματος. Έχει λάβει μέρος σε ορεινούς αγώνες όλων των αποστάσεων, με ποικιλία τερέν. Σε αγώνες vertical αλλά και σε υπερμαραθωνίους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό πάντα με εξαιρετικές εμφανίσεις και επιδόσεις.

       Ο λόγος για τον Γιώργο Φώτογλου, τον αθλητή της Kasimis Training. Έναν δρομέα που τον χαρακτηρίζει η ταπεινότητα, η σεμνότητα και η σκληρή δουλειά, εχχέγυα για να πετυχαίνει τους στόχους που θέτει τρέχοντας κάθε χρόνο σε ελληνικά και μη βουνά.

     Αφορμή για την κουβέντα που ακολουθεί στάθηκε μία "τρέλα" για πολλούς, ο τρόπος που θέλησε ο Γιώργος να γιορτάσει την συμπλήρωση 30 χρόνων από την ημέρα που χαράχτηκε στο μυαλό του και σημάδεψε την ζωή του διαδραμματίζοντας σημαντικό ρόλο, όπως μας εξομολογήθηκε, στην μετέπειτα δρομική του καριέρα: την πρώτη του ανάβαση στο Βουνό των Θεών τον Όλυμπο σε ηλικία μόλις 5 ετών, την ημέρα που διεξαγωγής του 1ου Ορειβατικού Μαραθώνιου Ολύμπου. 

     Λίγο πριν καταστρώσει τα πλάνα του ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν και θέσει τους αγώνες στόχους του έφτασε στα χέρια του μία φωτογραφία που ξέθαψαν οι γονείς του από την μέρα εκείνη στα τέλη Ιουλίου του 1986: ο 5χρονος τότε Γιώργος ανέβαινε στον Όλυμπο. Η μοναδική μάλιστα φωτογραφία που σώζεται ως ντοκουμέντο ήταν αυτή που γέννησε την ιδέα ενός πολύ δύσκολου εγχειρήματος για άλλους. Που στα μάτια του Γιώργου φαντάζει απλά σαν ένας τρόπος για να γιορτάσει την επέτειο των 30 χρόνων από την ανάβαση στον Όλυμπο, εγχειρήματος του Olympus Grand Slam, όπως το ονόμασε ο ίδιος.

     Olympus Grand Slam. Έξι αγώνες στο βουνό που τον σημάδεψε και τον ενέπνευσε, στον καλύτερο δυνατό χρόνο. 315 χιλιόμετρα και 22.000 μέτρα υψομετρικής διαφοράς τον περιμένουν σε μία πρόκληση  με τον εαυτό του και το χρονόμετρο. Και τι αγώνες! Η πρόκληση ξεκινάει με τον πιο δημοφιλή ορεινό μαραθώνιο της χώρας, τον Olympus Marathon στις 26 Ιουνίου. Με κομμένη την ανάσα και χωρίς να έχει ξεκουραστεί μια βδομάδα μετά επιστρέφει στο Λιτόχωρο για τον πιο δύσκολο αγώνα του Grand Slam, τον Olympus Mythical Trail. Το πρώτο μέρος  της πρόκλησής του είναι και το πιο δύσκολο αφού μία βδομάδα μετά τα 100 km  του Mythical Trail καλείται να τρέξει στον πλέον skyrunning μαραθώνιο της χώρας, τον Faethon Olympus Marathon. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 2016 επιστρέφει εκεί που άρχισαν όλα 30 χρόνια πριν, στον ιστορικότερο αγώνα της χώρας τον Ορειβατικό Μαραθώνιο του Ολύμπου. Δύο βδομάδες μετά θα αγωνιστεί στο Lost Trail έναν νέο και πολύ απαιτητικό αγώνα στα "χαμένα μονοπάτια" του Ολύμπου. Η αναμέτρηση με τον εαυτό του θα λάβει τέλος το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου αγωνιζόμενος στον ομορφότερο και δυσκολότερο ημιμαραθώνιο της χώρας τον Χειμωνιάτικο Ενιπέα.

 

     Πριν λίγες ημέρες βρεθήκαμε στον Όλυμπο για προπόνηση με την ομάδα της Kasimis Training υπό τις οδηγίες φυσικά του ιδρυτή της ομάδος και καταξιωμένου προπονητή Δημήτρη Κασίμη, ενόψει του Olympus Marathon. Στο βουνό όπου σε λίγες ημέρες θα πάρει σάρκα και οστά το μεγάλο εγχείρημα του Γιώργου το  Olympus Grand Slam μας δόθηκε η μεγάλη ευκαιρία να συνομιλήσουμε και να μοιραστεί μαζί μας κάποια πράγματα για την δύσκολη προσπάθεια που θα κληθεί να ξεκινήσει στις 26 Ιουνίου όταν στις 6:05 το πρωί θα σταθεί στην εκκίνηση του 13ου Olympus Marathon.

 

Γιώργο, το μυαλό σου ήδη είναι στον πρώτο αγώνα του Olympus Grand Slam τον Olympus Marathon; Ανυπομονείς να ξεκινήσεις;

Η πρόκληση του Olympus Grand Slam ξεκινάει στις 26 Ιουνίου με τον πιο δημοφιλή ορεινό μαραθώνιο της χώρας, τον Olympus Marathon. To άτυπο "πανελλήνιο πρωτάθλημα" των αγώνων ορεινού τρεξίματος, όπως οι περισσότεροι τον αποκαλούν. Η περσινή συμμετοχή μου, η 5η συνολικά τον αγώνα, ήταν και η καλύτερη. Τερμάτισα στην 14η θέση της γενικής κατάταξης με επίδοση 5:29:15...

 

Αν και στοιχεία του εγχειρήματός σου είναι γνωστά σε αρκετούς φίλους του ορεινού τρεξίματος, ας πάρουμε από την αρχή τα πράγματα. Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στην απόφαση της μεγάλης προσωπικής πρόκλησης που ακούει στο όνομα Olympus Grand Slam;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μετά από κάποια χρόνια ενασχόλησής μου με το ορεινό τρέξιμο έχω ήδη κερδίσει ποικίλες και αξιοσημείωτες εμπειρίες. Όμως, κάποτε περιμένεις να σου δοθεί μια αφορμή που θα σε ιντριγκάρει για ακόμη μια φορά. Την ψάχνεις εναγωνίως. Μία πρόκληση που σε ωθεί να εξερευνήσεις τα όριά σου, τρέχοντας περισσότερο, πιο γρήγορα ή και τα δύο. Η αενάως ανικανοποίητη επιθυμία μου για περιπέτεια, επιθυμία που πιστεύω πως ο καθένας μας έχει κρυμμένη βαθιά μέσα στην ψυχή του, έφερε στην επιφάνεια μια προσωπική πρόκληση. Μια συμβολική αναμέτρηση με τον εαυτό μου: το Olympus Grand Slam! 

 

Όλο το εγχείρημά σου έχει ως σημείο αναφοράς το βουνό των Θεών τον Όλυμπο. Είναι κάτι που σε συνδέει τόσο πολύ με το συγκεκριμένο βουνό;

Ο Όλυμπος είναι το βουνό που με έχει σημαδέψει και εμπνεύσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Η ιστορία ξεκινάει 30 χρόνια πριν, όταν μαζί με τους γονείς μου ένα σαββατοκύριακο του Ιουλίου του 1986 ανέβαινα για πρώτη φορά στον Όλυμπο, έγινα ζωντανός μάρτυρας της Ιστορίας του Ορεινού Τρεξίματος της χώρας μας. Ο 1ος Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου εκτυλισσόταν μπροστά στα μάτια μου (5 χρονών τότε) σημαδεύοντας μια για πάντα την μετέπειτα πορεία μου ως ανθρώπου και αθλητή. Τριάντα 30 χρόνια αργότερα έχω γράψει εκατοντάδες χιλιόμετρα στο βουνό αυτό και ευελπιστώ να συνεχίσω…

 

Έξι αγώνες στον Όλυμπο… 315 χιλιόμετρα και 22.000 μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Πως έχεις στο μυαλό σου να διαχειριστείς την δυσκολία της πρόκλησης που σε λίγες μέρες θα βρεις μπροστά σου;

Για λόγους διαχείρισης έχω χωρίσει το Olympus Grand Slam σε τρία σκέλη. Το ξεκίνημα του είναι και το πιο δύσκολο, ενώ σταδιακά γίνεται και πιο εύκολο. Σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων τρεις από τους δυσκολότερους αγώνες ορεινού τρεξίματος εντός των συνόρων. Δίχως ανάσα Olympus Marathon, Olympus Mythical Trail 100k και Faethon Olympus Marathon. Λίγες εβδομάδες ξεκούρασης και επιστροφή τον Σεπτέμβρη στο βουνό του Ολύμπου για το δεύτερο σκέλος. Σε 15 ημέρες δύο πολύ απαιτητικοί αγώνες: ο Ορειβατικός Μαραθώνιος και το Lost Trail. Τέλος, η αυλαία πέφτει με τον ομορφότερο ίσως ορεινό ημιμαραθώνιο της Ελλάδας, τον Χειμωνιάτικο Ενιπέα.

Το δίχως άλλο η αθροιστική κούραση θα είναι και ο καθοριστικός παράγοντας της συνολικής απόδοσης. Τρέχοντας πάρα πολύ γρήγορα και δυναμικά από την αρχή υπερεκτιμώντας δυνατότητες είναι βέβαιο πως θα επηρεαστεί αρνητικά η απόδοση σε μεταγενέστερα στάδια του εγχειρήματος. Ωστόσο, τρέχοντας πολύ αργά υποτιμώντας δυνατότητες μπορεί να οδηγήσει σε νωχελικότητα και σταδιακή απομάκρυνση από τον συναγωνισμό και τελικά το κίνητρο. Επιθυμία μου είναι κάθε αγώνας να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για τον επόμενο. Το ειδικό βάρος που θα δώσω στην σωστή αποκατάσταση μετά από κάθε αγώνα ελπίζω να βοηθήσει σε αυτό.

 

Πολύωρες, επίπονες  προπονήσεις για να εκπληρώσεις τον στόχο σου. Όλα αυτά σίγουρα χρειάζονται σωστή προπονητική καθοδήγηση έτσι δεν είναι;

Σε όλη αυτή την προσπάθεια στο πλευρό μου βρίσκεται ο προπονητής μου Δημήτρης Κασίμης.  Ο Δημήτρης ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν σε εμένα και το εγχείρημα. Είναι κοντά μου από την πρώτη στιγμή της σύλληψης της ιδέας. Οι προκλήσεις είναι πολλαπλές και χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός, οργάνωση, πολλές δοκιμές, ειδικές προπονήσεις, σωστή τροφοδοσία, μέθοδοι αποκατάστασης, εξοπλισμός και πόσα ακόμα που απαιτούν σωστή διαχείριση. Η επαγγελματικότητα με την οποία αντιμετωπίζει ο Δημήτρης την προπονητική δεν αφήνουν περιθώρια λάθους. Είναι θέμα εμπιστοσύνης μετά τα τόσα χρόνια συνεργασίας.

 

Για την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων , αλλά και για τις ατέλειωτες ώρες προπονήσεων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν χρειάζεται ο απαραίτητος εξοπλισμός. Έχεις συμπαραστάτες στο ταξίδι που ετοιμάζεσαι να ξεκινήσεις;

Συμπαραστάτες στο ταξίδι μου είναι η Inov-8 και Hammer Nutrition. Δύο από τις κορυφαίες εταιρίες παγκοσμίως στον τομέα τους. Η ευρεία γκάμα των προϊόντων της Ιnov-8 ταιριάζει απόλυτα στα απαιτητικά εδάφη του Ολύμπου. Μετά από εξαντλητικές δοκιμές σε διάφορες καιρικές συνθήκες και τερέν στον Όλυμπο έχω κατασταλάξει στον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσω για την ολοκλήρωση των αγωνιστικών μου υποχρεώσεων ενόψει Olympus Grand Slam. Η Hammer Nutrition θα καλύψει τις διατροφικές μου ανάγκες οι οποίες σε αυτές τις ατέλειωτες ώρες προπονήσεων όπως φαντάζεστε είναι ουκ ολίγες! Δίνω μεγάλη σημασία στη σωστή τροφοδοσία κατά την διάρκεια του αγώνα και μετά. Μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης πιστεύω πως είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της επιτυχίας σε έναν αγώνα ανεξαρτήτου αποστάσεως και δυσκολίας. Η εμπιστοσύνη που έχω δήξει στα προϊόντα της Hammer Nutrition στο παρελθόν έχει φέρει πραγματικά αξιόλογα αποτελέσματα και είμαι σίγουρος πως η ιστορία αυτή θα συνεχιστεί. 

 

Στόχος σου είναι απλά ο τερματισμός ή να είσαι όσο περισσότερο ανταγωνιστικός σε όλους σου τους αγώνες και η επίτευξη μίας πολύ καλής επίδοσης;

Μετά από πολλά χρόνια αγωνιστικής παρουσίας στο χώρο του ορεινού τρεξίματος με αρκετές σημαντικές θέσεις και επιδόσεις σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί στόχο για εμένα απλά ο τερματισμός. Σκοπός μου είναι σε κάθε αγώνα να επιτυγχάνω όσο το δυνατόν καλύτερες εμφανίσεις. Περιοριστικός βέβαια παράγοντας θα είναι το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσά τους αγώνες. Επιθυμία μου είναι το Olympus Grand Slam να αποτιμηθεί ως προσπάθεια με ένα συνολικό χρόνο που θα αποτελείται από το άθροισμα των χρόνων του κάθε αγώνα. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για ένα άτυπο FKT (Fastest Known Time).

 

Τι είναι αυτό αν υπάρχει φυσικά που σε τρομάζει περισσότερο σε όλο σου αυτό το εγχείρημα;

Πραγματικά δεν υπάρχει κάτι που με τρομάζει. Αντιλαμβάνομαι το τρέξιμο στο βουνό σαν ένα τρόπο σύνδεσης με την παιδική μου ηλικία και έτσι αντλώ μόνο θετικές εικόνες και συναισθήματα από αυτό. Το σίγουρο είναι πως όταν ξεκινάς μια περιπέτεια πρέπει να περιμένεις και δύσκολες στιγμές. Ζητούμενο λοιπόν είναι να καταφέρεις να τις φανταστείς, να τις προβλέψεις και να τις ελαχιστοποιήσεις από πριν χρησιμοποιώντας τις διάφορες εμπειρίες που έχεις αποκτήσει. Με αυτόν τον τρόπο έχεις μεγάλες πιθανότητες να τις διαχειριστείς σωστά όταν αυτές συμβούν.

 

Υπήρχε στιγμή που σκέφτηκες τι πάω να κάνω ο τρελός;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στην αρχή της σύλληψης της ιδέας είχα πολλές δεύτερες σκέψεις. Η στήριξη όμως των δικών μου ανθρώπων δεν άφηνε περιθώρια για συζήτηση. Όλοι συνηγορούσαν στο «Προχώρα το, θα τα καταφέρεις…»

 

Με το Olympus Grand Slam θέλεις να εμπνεύσεις συναθλητές σου και επόμενες γενεές να προβούν σε παρόμοιες προσπάθειες στο μέλλον;

Το Olympus Grand Slam είναι ένα εγχείρημα χαμηλών τόνων και έχει επίγνωση της μερικότητάς του. Δεν ξέρω αν ο τρόπος που επέλεξα να ‘γιορτάσω’ συμβολικά την 30η επέτειο του αθλήματος του ορεινού τρεξίματος στην Ελλάδα που συμπίπτει με την 30η επέτειο μου από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο μπορεί να εμπνεύσει. Ίσως, θα μπορούσε να αποτελέσει και εφαλτήριο για κάποιους που αγαπούν το ορεινό τρέξιμο και την επαφή με το βουνό να προβούν σε κάτι ανάλογο στο μέλλον. Η ιστορία εξάλλου ξέρει να μιλά…  Σίγουρα όμως θα αποτελέσει μια παρακαταθήκη για παρόμοιες προσπάθειες στο απώτερο μέλλον.

 

Γιώργο είναι τιμή μου και χαρά μου που ανήκω στην ίδια ομάδα μαζί σου , αλλά και που σε γνωρίζω προσωπικά. Σου εύχομαι και σου ευχόμαστε σαν Kasimis Training ολόψυχα καλή επιτυχία και καλή δύναμη στην μεγάλη προσωπική σου πρόκληση…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ